Menu

Ontstaan St. Noaberproject Rwanda

Arnoud Meijberg uit Ootmarsum vertrok in 2002 naar Rwanda om daar lokale bosbouwprojecten te begeleiden voor de “Deutsche Entwicklungsdiensten” (DED). Een jaar later reisden zijn ouders en broer naar deze verre centraal Afrikaanse bestemming. Het is moeilijk beseffen vooraf wat het echte Afrika en in het specifieke Rwanda echt herbergt zonder dat je er geweest bent, je beelden worden vooral gevormd door beelden van honger hebbende gemergelde kinderen.

 

Continent Afrika

Afrika is in onze beleving een continent dat je haat of liefhebt. Wij, als St. Noaberproject Rwanda, zouden Afrika met de woorden van Desmund Tutu typeren als:

Afrika heeft de wereld iets te geven, iets waar de hele wereld met smart op zit te wachten -een herinnering aan het feit dat we meer zijn dan de som der delen; een herinnering dat strikt individualisme slopend is. We zijn geschapen om samen te zijn, om relaties te hebben.

 

Onze noabers zijn ook in Rwanda

Na onze eerste Rwanda-ervaringen, ervaar je dat er dat beter genuanceerd beeld op zijn plaats is. Naast de honger en armoede is er veel meer namelijk blijmoedige mensen die meer welzijn ervaren dan de gemiddelde Westerse man/vrouw, de mogelijkheid om van “niets” toch nog iets te maken. Afrika, en dan is het specifieke Rwanda en vooral Rukara hebben wij in ons hart gesloten. Dit is onze manier om onze “noabers” in Rwanda te bedanken en bovenal om een (kleine) bijdrage te leveren om de kinderen in Rukara en Rwinsheke een echte kans te bieden in de Rwandeze maatschappij